Термоси Stanley: детальніше про експлуатацію та догляд
24.12.2023

Для того, щоб ваш термос прослужив довго, важливо акуратно його використовувати і правильно за ним доглядати: не залишати всередині залишки рідини або їжі, вчасно мити, завжди висушувати, а кришку закручувати нещільно – щоб уникнути появи неприємного запаху. Детальніше про це читайте трохи нижче.

Порада 1: Бережіть термос від сильних ударів, падінь з великої висоти на тверду поверхню і різких температурних перепадів.

термос Master від Stanley

Теплоізолюючі властивості термоса з нержавіючої сталі безпосередньо залежать від цілісності  його вакуумної колби. Конструкція якісних виробів, до яких відносяться всі моделі Stanley, стійка до механічних навантажень та при падінні з невеликої висоти витримує зіткнення з твердою поверхнею.

Однак значних механічних навантажень, здатних пошкодити цілісність стінок, змістити колби відносно один одного або порушити паяння швів, необхідно уникати. Якщо стінки або шви виробу пошкоджені, то напої протікають в теплоізолюючу порожнину. Такий термос тепло тримати вже не в змозі. Такі ж наслідки чекають  навіть у випадку незначного порушення цілісності зовнішньої колби. Повітря, що проникає всередину, негативно позначиться на здатності виробу тримати температуру.

Тому дуже важливо акуратно поводитися з наповненими рідиною термосом або термопляшкою: уникати падінь з великої висоти на тверду поверхню та сильних ударів. Також по можливості варто берегти вироби від надмірно різких температурних перепадів. Наприклад, не варто наливати киплячу рідину в остиглий на морозі термос – це може викликати нерівномірні температурні деформації колби. Перед цим наповніть його невеликою кількістю гарячої води і дайте прогрітися.

Для використання у важких природних або виробничих умовах рекомендуємо купувати термоси та термопляшки професійної серії Master, яка відрізняється підвищеною міцністю та значною стійкістю до механічних пошкоджень.

Порада 2: Своєчасно і правильно мити термос.

Часто, повертаючись додому з активного відпочинку на природі або з роботи, про своєчасний догляд за термосом багато хто забуває, або ж на нього просто не залишається сил. Важливо не нехтувати цим моментом і знаходити в собі сили на те, щоб помити термос після використання. Це не займе багато часу, зате вам не доведеться пізніше боротися з наслідками несвоєчасного догляду: неприємним запахом і залишками напою на стінках термосу. Ось простий алгоритм очистки:

  • Усуньте залишки напою або їжі.
  • Промийте термос або термопляшку розчином теплої води, з невеликою кількістю засобу для миття для посуду. Абразивні миючі засоби використовувати не можна, щоб не пошкодити покриття колби.
  • Ретельно промийте колбу під проточною водою.
  • Особливу увагу приділіть миттю кришки і помпи виробу, оскільки в цих частинах можуть застрягати чаїнки і частинки їжі. Їх можна прибрати за допомогою губки або щітки.

Зазначимо, що термоси та термопляшки серії Go Ceramivac можна мити в посудомийній машині – на відміну від інших серій Stanley, що значно полегшує догляд.

Порада 3: Обов'язково висушіть термос до кінця.

Після миття не поспішайте ховати виріб в кухонну шафу або в комору. Для початку його необхідно ретельно обсушити. Для цього потрібно залишити вимиту колбу на декілька годин (краще на ніч) просохнути, перевернувши догори дном. А всі інші деталі насухо протерти м'якою ганчіркою.

Порада 4: Правильно зберігайте.

Навіть якщо ви слідували всім тонкощам правильного догляду, іноді в термосах все одно залишаються залишки вологи. Щоб уникнути появи неприємного, прілого запаху, необхідно забезпечити вільний доступ повітря всередину виробу. Тому ніколи не закручуйте пробку і кришку до кінця. А краще – зберігайте їх окремо від колби.

Порада 5: Як очистити сильно забруднений термос.

Якщо ви забули або не встигли вимити виріб відразу після використання і на ньому утворився наліт, складні плями і з'явився неприємний запах, очистити його можна таким же способом, яким ви чистите чайник.

  • Наповніть колбу окропом і додайте до нього лимонну кислоту (для термоса об'ємом 1-2 л достатньо 1-2 чайних ложок) або 3-4 столові ложки харчової соди, погашеної оцтом.
  • Нещільно накрийте термос ковпачком і залиште на кілька годин до охолодження води.
  • Якщо вам таким чином вдалося очистити виріб до потрібного результату, то промийте його теплим мильним розчином, а потім кілька разів чистою водою.
  • Якщо ж наліт або запах залишився, то процедуру потрібно повторити або усунути наліт за допомогою йоржика.

Також ефективно і безпечно для покриття можна очистити термос з допомогою розчинених у теплій воді таблеток для зубних протезів. А від залишків неприємного запаху допоможе позбутися звичайний рис – при набуханні він відмінно вбере його в себе. Для цього склянку крупи помістіть всередину термоса, залийте двома склянками гарячої води і залиште настоятися.

Порада 6: Не всі рідини підходять для зберігання в металевих термосах.

Всі термоси Stanley виготовлені з харчової сталі. У них можна зберігати будь-які гарячі і холодні напої, окрім газованих – бо ж в них присутні кислоти і вуглекислий газ. Ці речовини, вступаючи в реакцію з металом колби, можуть роз'їдати його. Також у виробах з металевою колбою не рекомендується зберігати сухий лід, молочні продукти і дитяче харчування.

Ці прості правила догляду за термосами і термопляшками продовжать термін їх експлуатації на довгі роки, позбавивши вас необхідності придбання нового виробу.

правила по догляду за термосом Stanley