Мені в свою: по кав'ярнях подолу з термокружкою
19.02.2020

Бути еко-френдлі – не просто модна тенденція, це новий стиль життя, покликаний гармонізувати наше існування на планеті з навколишньою природою. Свідомі українці поступово прищеплюють собі нові корисні звички: відмова від пластику та одноразових пакетів, сортування сміття та вторинна переробка, економія води і електрики. Stanley пропонує додати ще одну – купувати в кав'ярнях улюблені напої в свою термочашку. Так чай або кава довше залишатимуться теплими, а кількість використаних одноразових стаканчиків і трубочок помітно скоротиться. Крім того, багато закладів також заохочують такий підхід і навіть дають знижку клієнтам зі своїми чашками.

Думаєте, це незручно? Тоді просто прочитайте про спільномий експеримент Stanley та редакції «Вікенд».

Кава з собою. Stanley

За деякими даними, Київ за добу використовує три мільйони одноразових стаканчиків для напоїв. Вони не переробляються через пластикове покриття, яке використовується, щоб стаканчик не протікав. Вікенд разом зі Stanley – виробником легендарних американських термосів – провів експеримент. Ми пройшлися по кав'ярнях Подолу з термочашками, щоб дізнатися, чи всюди наливають каву «у свій посуд», роблять знижку, якщо гості приходять зі своїми чашками? Може бариста відмовити в такому проханні і чим він це пояснює? Заодно запитали людей у кавоварок, хто частіше відмовляється від одноразових стаканчиків і чому бути екологічним не тільки корисно для навколишнього середовища, модно, але ще й корисно для гаманця. Ось що ми дізналися.

Ярослав, кав'ярня London (Верхній Вал, 30)

– Працюю на каві близько року. Небагато бачу людей, які приходять за кавою зі своїм посудом. Більшість все-таки вибирає стаканчики. Хоча останнім часом зі своїм посудом приходять трохи частіше, ніж було раніше. Є навіть постійна клієнтка зі своєю чашкою. В основному це молоді кияни – від 18 до 25 років.

Немає жодних проблем в тому, щоб приготувати каву в чашку клієнта, якщо він попросить. Для мене це неважко. Знаю, що деякі кав'ярні навіть роблять знижку тим, хто прийшов зі своєю чашкою. По-моєму, це корисно для всіх: і людина економить, і менше сміття. Те ж стосується і трубочок. Ми поки думаємо про те, щоб відмовитися від них.

Термочашки Stanley для кави

Наталя, Coffee in action (Нижній Вал, 51)

– Вже кілька років працюю в кав'ярні. Зараз частіше, ніж раніше, люди приходять за кавою зі своїми термочашками. Хтось – тому, що так можна довше зберегти напій гарячим. Але в основному, звичайно, тому, що думають про екологію, вибирають не одноразовий стаканчик, а багаторазовий посуд.

Я б не сказала, що ця проблема турбує виключно молодих. Я часто бачу досить дорослих киян, які користуються термочашками. Не думаю, що хтось із моїх колег може відмовитися приготувати каву в ваш посуд. Не бачу в цьому жодних проблем або труднощів.

 

Термочашки Stanley для гарячих напоїв

Тетяна, Small talking (вул. Сагайдачного, 25)

– Я вже давно працюю в кав'ярнях. Відвідувачів зі своєї посудом стає більше. Я завжди з задоволенням приймаю такі замовлення. Думаю, що і мої колеги так само. Адже ми теж вболіваємо за екологію та прагнемо зберегти нашу планету. Тому вітаємо таких клієнтів. У нас є постійні гості, які приходять зі своїми термочашками. Старше покоління надходить так рідше. Більше це вибір молоді.

Stanley найкращі термочашки для гарячих напоїв

Дмитро, Takava (вул. Сагайдачного, 39)

– Розумієте, кити вмирають! А ми любимо китів. І хочемо їх врятувати. Тому із задоволенням готуємо каву для гостей, які прийшли зі своїм посудом. Вже десять років працюю з кавою, помічаю, що в останні роки таких осіб стає більше. Частіше це молодь, звичайно. Їх такі питання турбують.

Кава із собою в Києві

Артур, Would you like bar (вул. Межигірська, 24)

– У цій сфері працюю вже п'ять років. Вкрай рідко бачу людей, які відмовляються від одноразового посуду на користь своїх термочашок. Хоча, звичайно, якщо порівнювати з тим, як було п'ять років тому, то однозначно зараз до питань екології люди ставляться більш усвідомлено. Взагалі усвідомленого споживання стає більше. Ті, кому ці моменти небайдужі, приходять зі своїм посудом. Є ті, хто здає одноразовий посуд у нас.

У нас у закладі встановлено спеціальний контейнер для збору одноразових стаканчиків. Ми співпрацюємо з компанією «Зелений птах», яка займається переробкою одноразового посуду. Здається, вони поки єдині в Україні, хто цим займається. Причому, у нас можна здати стаканчики від куплених у нас напоїв, але і будь-які інші. Коли такого одноразового посуду збирається багато, ми викликаємо представників компанії, вони приїжджають і забирають все це на переробку.

Більшість гостей зі своїм посудом – це молодь до 25 років, але я доволі часто зустрічав і киян за сорок, яким небайдужі ці питання. І вони теж користуються термочашками, відмовляючись від одноразового посуду. Вони пояснюють, що замислюються про майбутнє своїх дітей. Тому для них важливо щось на своєму місці змінити.

Ми з командою беремо участь у суботниках, саджаємо дерева, прибираємо сміття та сортуємо його у себе в закладі. Тому нам приємно, коли гості приходять за кавою зі своїм посудом. Якщо чую, що десь людині відмовилися приготувати каву в його посуд, дуже дивуюся. Технологія завжди дозволяє зробити це, не вірте, якщо вам кажуть інше. Можливо, хтось відмовляє, тому що ваш посуд за обсягом більше, ніж зроблене замовлення. І бариста соромиться не долити доверху, думає, що образить вас. Я працював у безлічі кав'ярень: завжди є можливість приготувати каву в посуд гостя.

Термочашки Stanley для кави або чаю

Наталя, Zakapelok (Верхній Вал, 62)

– Я власниця закладу, ми відкрилися нещодавно – у жовтні минулого року. Ми робимо смачнючі каву, чай, какао, продаємо книжки, проводимо літературні заходи, презентації книжок. Наразі надаємо знижку у 10% тім, хто приходити до нас зі своїм посудом. Взагалі маємо формат еко-френдлі. Максимально робимо так, щоб унікати розповсюдження пластикових стаканчиків. Пропонуємо паперові трубочки для напоїв, паперові пакетики із собою.

Навколо мене таких людей стає дедалі більше. Думаю, почала цей рух молодь, а потім у своєму найближчому колі вона надихає інших замінити пластикові пакети торбинками, а одноразові стаканчики термочашками. Крок за кроком людина привчається до такого формату. Не треба ставити різких ультиматумів, бо людина, яка звикла 20 років користуватися кульочками, не зможе відразу відмовитись від своїх звичок. Якщо ж робити все поступово – пропонувати разом сортувати сміття, то і старші швидше підтягнуться, ще й радітимуть, що вони міняють на краще світ. Я завжди кажу, що не хочу, аби мої онуки плавали у пакетах, а мрію, аби вони купалися у чистій водичці.

Коли моя мама гостро переживає якісь політичні події, ділиться зі мною, я кажу: «Не перейматеся та не страждайте через дрібниці! Якщо у вас забагато вільного часу, то шийте торбинки для шопінгу. Беріть якісь залишки скатертин, тканин і шийте». І через тиждень матимете три-чотири нових гарненьких торбинки для покупок.

Термочашки Stanley

Висновки

Ні в одній кав'ярні нам не відмовили в тому, щоб приготувати каву в нашу посуд. Навпаки, всюди були раді підтримати цю ініціативу. Людей, які відмовляються від стаканчиків, в Києві небагато. Але їх стає більше з кожним днем, відзначають бариста. При цьому в закладах без питань помиють термочашку і кришку перед тим, як налити свіжої кави.

Знижки для тих, хто купує каву в свою чашку, є не у всіх. Не соромтеся запитувати бариста про знижки: бути економними так само круто, як бути екологічними!

Одну порцію ми залишили в термочашці, щоб перевірити, як довго не охолоне кава. Через чотири години походів по Подолу спробували і переконалися – нехай напій і не зберіг початкову температуру, але залишався теплим. При цьому термочашка не пропустила ні краплі напою, хоч ми її і перевертали, і трясли. Тому кава не проллється і залишиться теплою, навіть якщо довго носити термопосуд з собою, закинувши в рюкзак чи сумку.

Кава з собою в Києві

Формат coffee to go спочатку орієнтувався на молодіжну аудиторію, для якої бути еко-френдлі абсолютно природно. Але турбота про навколишній світ не залежить від віку. Купіть стильну термокружку Stanley і зробіть своє життя ще більш екологічним, залишивши в ніьому місце для улюблених гарячих напоїв для ранкової бадьорості та гарного настрою.

Моря і океани складаються з крапельок. Нехай і ваша «крапелька» послужить спільній справі збереження планети в чистоті.