Дівчина і місто: Зоя Лобод в парку "Наталка"
23.10.2021

Згадайте своє дитинство: як багато часу ви проводили, граючись біля будинку? А трохи подорослішавши, досліджували цікаві місця за межами маленького світу свого району. Можливо, саме в ту пору ви відкрили для себе рідне місто: у ньому з'явилися "місця" – місця сили і натхнення. Але чи давно ви були на цих улюблених вуличках?

Якщо доросле життя не залишає часу на прогулянки, читайте надихаючі інтерв'ю шести selfmade-дівчат з циклу "Дівчина і місто". Разом з TheDevochki ми постараємося мотивувати вас більше часу гуляти по місту.

Історія нашої першої героїні, Зої Лобод, – про те, як звільняти в щільному графіку час на прогулянки з сім'єю та перебувати в гармонії з собою і навколишнім середовищем:

парк Наталка

Прогуляємося по місту

З Зоєю Лобод, співзасновницею агенства Lobods, ми зустрілися у парку «Наталка» на Оболоні. Сюди приїжджають гуляти зі всього міста. Парк люблять батьки з дітьми, велосипедисти і спортсмени, тут можна пограти в теніс або баскетбол на спеціально обладнаних майданчиках.

«Давай потусимо на Оболоні»

В дитинстві я жила на Оболоні. Ніякого парку тоді тут не було, лише якісь закинутки, де можна було лазити, або пустир. Район нереально змінився за останні роки. У моєму дитинстві не звучала пропозиція: «Давай потусимо на Оболоні», усі їздили на Хрещатик чи ще кудись в центр. Зараз мені здається нормальним, живучи в центрі, їздити на Оболонь тусити, оскільки тут і ресторани, і парки.

Я часто буваю тут, тому що поруч заклад моїх друзів. А ще у мене трирічна донька, і парк «Наталка» підходить для спільних сімейних прогулянок. Раз в місяць точно виїжджаємо, влітку навіть частіше.

продукція Stanley

«Сьогодні будній чи вихідний?»

У моєму робочому темпі складно знайти час для прогулянки. Тому наявність маленької доньки – глобальна перевага. З нею ми обов'язково кудись їдемо гуляти. У Ніколь є розуміння буднів та вихідних. Якщо вихідний – мама залишається вдома і належить їй. Тому кожен ранок починається з питання «Сьогодні будній деньчи вихідний?» Якщо вихідний, вона вже розуміє, що є два дні в запасі.

На недавніх вихідних чоловік їхав у відрядження, тому я була з малою одна. У нас правило: в ці дні директор, керівник і батьки – вона. І Ніколь планує наш день. Прогулянка в парку за таких обставин – обов'язкова. Тому що тут є гойдалки. І нехай це монотонна історія на три години, але я ведусь і кайфую.

Довго гуляти на вулиці виходить тільки на вихідних. В решту вечора моє тіло залишає маленький резерв для того, щоб провести час з дитиною, але його не вистачає для прогулянки в парку. Тому у нас в будні домашні ігри і мільйон лялечок. Хоча після роботи намагаюся приходити з Ніколь на дитячий майданчик, де ми проводимо разом ще 10-15 хвилин.

У нас суперактивні бабусі з дідусями, їм завжди хочеться проводити час на свіжому повітрі. Часто вони нас «виловлюють» і пропонують кудись поїхати. Наприклад, в новий парк у Пущі-Водиці. Там і озеро, і ліс, і дитячий майданчик, і можливість випити теплий чай і з'їсти смачний млинець з начинкою.

Заради прогулянок по місту я намагаюся проводити зустрічі поза офісом. Оскільки це реальна можливість побачити, що нового з'явилося в Києві. Всі заклади в мальовничих куточках міста – це і є мої місця зустрічей. Помітила, що все частіше вони проходять на Оболоні – багато клієнтів зараз перемістили сюди свої офіси.

Я люблю гуляти в районі Золотих воріт. Ми жили там три роки. Це один з кращих районів міста, на мій погляд. Зараз ми живемо біля Солом'янського парку, і тут мені теж дуже подобається. Ти ніби живеш поза шумного центру, але можеш пішки дійти до необхідних точок. У парк можна вибратися на пробіжку вранці або прогулятися з сім'єю. Його головна перевага – велика територія, майже лісові маршрути, де не зустрінеш масу людей.

термоси Stanley

«Можливість провести час з друзями та родиною»

Перше і найважливіше для мене на прогулянці – компанія. Це завжди нагода провести час з друзями та родиною. Прогулянка з дитиною – окремий важливий аспект у моєму житті. Я шукаю красиве, чисте, не переповнене людьми місце. Є в Києві начебто і популярні локації, але мені там некомфортно. Не люблю натовп. Хочеться гуляти, а не впиратися в чужі потилиці.

Шукаю на маршруті приємні місця для перекусу або можливості взяти щось з собою. До речі, я прихильниця кави на рослинному молоці. Не у всіх кав'ярнях його подають, тому можу зробити вдома і взяти в чашці або термосі з собою. І звичайно ж, важлива погода. Дощ мені моментально псує настрій. Тому хочеться сонця, навіть в осінні дні.

термобутилка Stanley Go Ceramivac

«Зміни вже не за горами»

Я привчаю себе до нових звичок. Багато читаю, вивчаю світову практику, оскільки розумію, що екологія – це напрямок, який буде стрімко розвиватися в Україні.

Нещодавно я була на Балі і звернула увагу, що ніде не видають пластикову трубочку, не закриють стаканчик кришкою. Купила для будинку бамбукові і металеві трубочки. Донька п'є йогурти тільки так тепер, ми не купуємо ті, де «вбудована» пластикова трубочка. Ніколь бере металеву, вона знає, що її потрібно потім помити.

З сортуванням сміття поки важче, але вивчаю і зобов'язуюсь незабаром це робити. Скасувала вже «пакет з пакетами» – ходжу з екоторбинкою. Ми в агентстві працюємо з брендом, який підтримує ці ідеї, самі включилися в екочеллендж. Вважаємо, що маленький екологічний вчинок вже направляє на вірний шлях.

Кава з собою в Києві Stanley

Наприклад, звичка брати каву в свою чашку. Або хоча б відмовитися від пластикових трубочок і кришечок на стаканчики. Знаю, що поки в місті далеко не всі барісти готові робити каву в «свою чашку». Приємно, що сьогодні господаря маленькій кав'ярні на колесах абсолютно не збентежило моє прохання. Поки у мене не було зручної чашки, щоб носити напої з собою. Одна якось розлилася в сумці, і це було вкрай неприємно, особливо, якщо носиш з собою ноут. В офісі у нас звичайні керамічні чашки, у кав'ярні на першому поверсі нам роблять каву прямо в них.

Розумію, що доведеться проробити багато роботи, щоб впровадити більше екозвичок в життя. Але якщо ми всі по трохи це будемо робити, то реальні зміни вже зовсім поруч. Рада, що стала учасницею проекту The Devochki і легендарного бренду Stanley — тепер буду частіше брати напої з собою, уникаючи одноразового посуду.»

термоси и термочашки Stanley

Будьте як Зоя, підтримайте ідею екочелленжів, а чашки Stanley допоможуть відмовитися від одноразових стаканчиків раз і назавжди. Просто беріть на прогулянку напій з будинку або просіть у кав'ярні налити каву/чай у твою чашку Stanley. Так, це невеликий внесок в екологію, наше повсякденне життя складається з дрібниць.

Якщо тобі сподобалася ця стаття, читай наступну історію рубрики "Дівчина і місто": про те, що надихає декораторку Анну-Марію Коваль.

Проект «Дівчина в місті» спільно з The Devochki