Дівчина і місто: Ірина Виговська на Подолі
29.11.2019

Прогуляємося по місту

Ми досить часто чуємо про користь прогулянок на свіжому повітрі, але далеко не завжди знаходимо час, щоб просто пройтися – прогулятися в парку, дійти пішки до роботи від станції метро, вибратися в Пущу-Водицю на кілька годин. Разом з TheDevochki ми постараємося мотивувати вас більше часу гуляти по місту. Для цього шість дівчат розповідають, як знаходять час на міські вилазки у своєму щільному графіку і які місця в Києві підходять для цього більше за інші, незважаючи на осінні дощі і холодні дні, які невдовзі до нас повернуться.

прогулянки по Києву

З головною редакторкою Bazilik Media Іриною Виговською ми зустрілися на Подолі – в тій частині, де розташований легендарний кінотеатр «Жовтень» та переплітаються старі київські вулиці.

«Улюблений район екстраверта»

У мене двоє дітей, тому я багато гуляю. Іноді просто виходимо, щоб побути на свіжому повітрі. Еста – у візку, Давид грає поруч, а я працюю. Насправді, не так просто поєднувати роботу і прогулянки, тому у нас є няня, яка в цьому допомагає.

Давидові п'ять років, і його може зайняти колупання дерева пальцем, а я в цей час пишу пости з телефону. У теплу пору року 70% часу ми проводили на вулиці, восени і взимку менше.

Поділ – улюблений район, у мене немає інших варіантів. Мені дуже подобається місцевість біля кінотеатру «Жовтень». Тут завжди багато знайомих з дітьми і собаками. Кайфую, якщо багато людей навколо, адже я екстраверт. Моя атмосфера - це коли можна просто йти і привітатися з десятьма знайомими та з усіма поговорити.

Кав'ярня First Point на Ярославській – одне з найулюбленіших місць. Можу сісти і не йти, поки не зустріну мінімум п'ять знайомих.

Ніде в місті, окрім Подолу, не відчуваю себе настільки просто та дивовижно легко. Влітку могла вийти в домашніх шортах або в легінсах для йоги і півдня в них ходити, тому що не хочеться переодягатися.

маршрути прогулянок по Києву

«Тригодинні прогулянки з пістолетом»

Ми живемо в Подільському районі, ближче до Виноградарю. У нас своя квартира з ремонтом, який тільки закінчили, і нікому не хочеться віддавати. Іноді моніторю знімні квартири в центральній частині Подолу, але в душі сподіваюся, що нічого прикольного не знайдеться.

З одного боку, кожен день виїжджати в центр не завжди зручно, але мені подобається моя квартирка. Якщо говорити про прогулянки у своєму районі, то у нас є куди піти – ліс і озеро поруч.

Коли Давид тільки народився, у мене був пунктик, що треба багато гуляти: мінімум три години поспіль. Виходила з коляскою взимку до -20С, у мене замерзала кава в стаканчику, я це дуже добре пам'ятаю, але все одно не йшла додому, бо гуляти на свіжому повітрі – це здоров'я.

Мені було 20 років, я була недосвідченою і, скажімо так, цікавою мамою. Я знала всі стежки, всіх маніяків, які там стояли. У мене була подруга, з якою ми найчастіше гуляли і періодично натикалися на одного і того ж ексгібіціоніста. Моя подруга навіть обзавелася якимось легальним пістолетом для залякування. Ми, звичайно ж, жодного разу ним не користувалися, але було смішно, що дві мами виходили гуляти в ліс і носили з собою пістолет.

термочашки Stanley

«Йдеш з мамою в ліс і робиш пікнік»

Для ідеальної прогулянки потрібна хороша погода, коли не дуже гаряче і не дуже холодно. Важливо правильно одягнутися – це знає будь-який батько, який проводить багато часу на вулиці. У холодну погоду круто мати з собою каву або чай. Власна термочашка – те, що треба в цьому випадку. Взимку – це наше спасіння, завжди під рукою ковток теплого чаю, щоб зігріти горло. А влітку така чашка допомагає зберегти напій прохолодним, адже в ній він, на відміну від звичайної пляшки, не буде «варитися» на спеці, просякуючись пластиком.

Я люблю гуляти в компанії і завжди сподіваюся, що діти заснуть на свіжому повітрі або (як мінімум) не будуть кричати чи плакати. Але, як будь-яка мама, не завжди маю саме такі прогулянки.

Мій п'ятирічний син каже, що найкраща прогулянка – коли йдеш з мамою в ліс і робиш пікнік. Ми в цьому році почали практикувати пікніки з наметом, тому що йому дуже подобається ця двіжуха.

продукція Stanley

«Або п'ємо тут, або взагалі не п'ємо»

Любов до багаторазових чашках прищепила мені колишня колега, яка відкрила магазин Zero Waste. Спочатку я скептично поставилася: «Прикольно, але я повинна її весь час носити з собою». Здавалося, що це незручно і важко. Я і так завжди з собою ношу мішок речей – кросівки, підгузки, дитячий одяг. З часом зрозуміла, що чашка займає не так багато місця, і це зручно.

Спочатку я не дуже турбувалася про екологію. Мені подобалося, що у мене класна чашка, на фотці красива, а не така, як паперовий стаканчик. Потім дізналася більше про одноразовий посуд, занурилася в тему і полюбила чашки ще більше.

Зараз я свідомо беру з собою свою чашку або ж п'ю на місці. Буває, йдеш і кави хочеться, аж трясе, а часу немає, але я стала принциповою: або ми п'ємо тут, або взагалі не п'ємо.

В First Point, до речі, не дають кришечки до кави і всіляко підтримують ідею напою «у свою чашку».

Я дуже хочу навчитися брати не тільки свою чашку, але і якийсь ланч-бокс для обіду. Тому що часто замовляю доставку, а це завжди упаковка і багато пластику. Можна брати перекус в свій бокс по дорозі на роботу, адже все одно проходиш через різні кафе і ресторани. Звичайно, в ідеалі готувати самостійно вдома, але так не виходить.

Вдома ми сортуємо сміття, але мені здається, важливо зменшувати кількість сміття і змінювати свої звички. Я використовую багаторазові мішечки для овочів і фруктів. Але іноді все-таки грішу, купуючи сливи у бабусь на Житньому. Буває, немає з собою мішечка, а іноді просто не встигаєш його запропонувати – вже товар поклали в пакет.

У мого Давида є мрія – потрапити на звалище, тому що вони багато в садку розповідають про переробку. Поки ми відносимо скло і папір у невеликі пункти прийому, які є в кожному районі, але обов'язково доберемося до великої станції переробки, щоб показати синові, як можна дбати про довкілля.

термоси Stnaley

Кава та чай «у свою чашку»

Разом з величезною кількістю нових кав'ярень на вулицях міста множаться і використані стаканчики від кави. Екоактивисти вже не перший рік закликають відмовитися від одноразової тари. Це можна зробити без шкоди для улюбленого ранкового ритуалу – кава з собою в улюбленій кав'ярні. Відмінна альтернатива – власна термочашка. Легендарні термочашки Stanley - важлива екозвичка для жителя міста і комфортне рішення для осені та зими. Напій в ній залишиться гарячим набагато довше, ніж у стаканчику, і її зручно носити з собою, не боячись пролити каву на одяг під час руху.

Проект «Дівчина в місті» спільно з TheDevochki