Karakorum 2018: як українські альпіністи підкорили восьмитисячник
15.03.2019

У повсякденному житті ми часто відчуваємо себе заручниками поспіху і безлічі повсякденних справ. Напевно, тому багатьох з нас так приваблюють гори. Піднявшись на найвищу вершину, можна відчути повну гармонію, відкинути все непотрібне, зробити глибокий вдих та насолодитися чистим смаком свободи.

Минулого літа всі небайдужі до гір і спорту з гордістю за зацікавленням спостерігали за ходом експедиції Karakorum 2018 з участю чотирьох українських альпіністів: Володимира Рошко, Андрія Кійко, Дмитра Венслановського і Дмитра Романенка. Професійний рівень спортсменів не дозволяв сумніватися в успішності сходження. Адже на рахунку альпіністів було вже багато підкорених вершин.

Передбачалося, що хлопці освоять новий маршрут на Гашербрум I висотою 8080 м, а потім зійдуть на Гашербрум II, що заввишки 8034 м за стандартним маршрутом. Однак сильний холод і аномальні снігопади внесли корективи в їх плани і поставили під загрозу успішний результат сходження.

 експедиція Каракорум 2018

Але сміливі альпіністи не збиралися здаватися. Скориставшись трьома днями сприятливої погоди, вони за 23 години без акліматизації зійшли на Гашербрум II. Як результат – альпіністський клуб Пакистану зарахував альпіністам сходження, навіть незважаючи на те, що до вершини вони не дійшли кілька метрів. Адже багато учасників експедиції Karakorum 2018 з інших країн зовсім відмовилися від своїх планів підкорювати восьмитисячники через важкі погодні умови.

термоса Stanley

Так любов до гір, професіоналізм, спортивний характер та вміння долати перешкоди допомогли нашим хлопцям досягти мети. Ми дуже пишаємося ними і особливо раді тому, що бренд Stanley також брав участь у цій складній експедиції. Гарячі напої з наших термосів Adventure зігрівали альпіністів на слизьких, засніжених стежках, рятуючи від переохолодження та наповнюючи домашнім теплом.

Хочете дізнатися більше про те, як проходила експедиція, з якими труднощами зіткнулася команда і як з ними впоралася? Дивіться прямий ефір нашої зустрічі з її учасником Андрієм Кійко.

спорядження для туризму