Дівчина і місто: Юлія Бевзенко на велотреку
20.11.2021

З улюбленим містом, як з коханою людиною – складно пояснити, чому він саме той, хто тобі потрібен. Просто тут (з ним) ви наповнюєтесь, відчуваєте радість від якихось простих речей і не вимагаєте, щоб він дивував тебе кожен день. Адже ви покохали його таким, яким він є: з усіма перевагами, недоліками та дивацтвами.

Кажуть, один з найпростіших способів любити місто, в якому ти живеш – час від часу дивитися на нього очима іноземця. Напевно тому у сьогоднішньої героїні нашої рубрики "Дівчина і місто", такі трепетні відносини з Києвом. Знайомтеся – Юлія Бевзенко, менеджерка міста, амбасадор Києва за версією премії Kyiv Tourism Awards.

термочашки Stanley

Прогуляємося по місту

З менеджеркою міста Юлією Бевзенко ми зустрілися біля станції метро «Золоті ворота», звідки часто стартують її екскурсії. Разом спустилися до велотреку, щоб подивитися на одну з нових скульптур проекту «Шукай» та трохи поговорити про прогулянки Києвом.

«Мій час помовчати»

Відпочинок у мене чітко вбудований в графік. Буває, хочеться просто полежати, а іноді – пройтися, незважаючи на те, що прогулянки – і є моя робота. У мене може бути екскурсія з 12.00 до 14.00, а після я гуляю одна. У вихідний день намагаємося вибиратися з моїм хлопцем у нові місця або на заходи. 

Мені подобається гуляти на Липках, де Будинок з химерами. Піднятися до нього від театру Франка, вийти на Банкову чи Лютеранську. По Лютеранській спуститися на Хрещатик. Люблю центральну вулицю Києва, але не варто тут проходжуватися в 8:30 ранку або після 18:00, коли всі біжать на роботу або додому.

Люблю по Прорізній спуститися до Золотих воріт, пройтися по ЯрВалу, а потім по Гончара дійти до велотреку.

Прогулянка на самоті – мій час помовчати або відповісти на всю вхідну кореспонденцію, що накопичилася, поки я була на роботі.

Це трохи дивно звучить, але у мене дійсно є стосунки з містом, я їм наповнююсь під час прогулянок. Тому мені важливо помовчати, погуляти, подумати. Під час спілкування з містом до мене приходять всі ідеї: яку екскурсію провести, якою буде нова скульптура, про що написати пост або зняти відео. І я читала про те, що коли людина гуляє, то в щось відбувається в голові і постійно йде енергія, і думки, думки, думки.

Головне для моєї особистої прогулянки на самоті – виспатися. Зручне взуття зі спеціальними устілками, одяг по погоді: пуховик – якщо холодно, дощовик – якщо мрячить. І я повинна знати, де по дорозі можна перекусити.

Київський велотрек

«Показати місто, щоб закохати в нього»

У мене зараз два типи клієнтів. Перший – це іноземці, які приїжджають в місто вперше, у них є один день – конференція, обід, вечеря та дві години на огляд міста. Тому я роблю оглядовий курс з усіма важливими пам'ятками: Золоті ворота, ЯрВал, Софія, Андріївський узвіз, Пейзажна алея, Старокиївська гора, сходи до Андріївської церкви, сходи від Володимирської гірки.

Другий тип – це кияни, які роблять подарунок на день народження коханій людині або організовують корпоративну екскурсію. В такому разі у мене більше простору для творчості, можу показати, чим живе місто сьогодні.

Я завжди слухаю клієнта, іноді приходять люди, які вже 20 років живуть за кордоном і приїжджають показати місто дітям. Іноді в групі десять дорослих і двоє дітей, для яких на екскурсії потрібен зовсім інший фокус. Я повинна виконувати завдання клієнта – показати місто батькам, показати місто, щоб закохати.

У мене є оглядова екскурсія, прогулянка по двориках, зрідка роблю дитячі квести і влітку запустила прогулянки на яхті, де я нічого не розповідаю, але забезпечую затишок для гостей. Тематичні прогулянки на зразок «Київ та бізнес» або «Київ Михайла Булгакова» я не роблю.

Мені не нудно п'ять років поспіль показувати одне і те ж. Регулярний відпочинок допомагає. Звичайно, всі мої екскурсії регулярно оновлюються. Якісь дворики, що стояли закритими десяток років, відкриваються. З'являються нові місця, які можна показати гостям.

Я бачу професіоналізм в глибині і пошуку нових смислів. Наприклад, я зробила подарункові сертифікати у вигляді коробочки. В ній – 18 гривень на перепічку, квиток на трамвай, маска для сну, щоб виспатися перед екскурсією. Така незвична передмова каже, що екскурсія – це не нудне проведення часу, а круті емоції ще до того, як ти на неї прийшов.

Для мене цінно, якщо після екскурсії у гостя з'явиться бажання самостійно досліджувати місто.

екскурсії по Києву

«Потри – набереш швидкість»

Мій проект «Шукай» – це серія бронзових скульптурок в Києві. Ми відкрили вже 23 бронзові мініатюри і будемо продовжувати. На велотреку разом зі Stanley восени з'явився велосипедист, з ним, як і з усіма скульптурами, пов'язана прикмета: потри – набереш швидкість.

Велосипедист – символ, який об'єднав дві легенди. В 1913 році американський фізик і інженер Вільям Стенлі створив цілісну вакуумну пляшку з металу. З пляшки Stanley почалася нова історія міцних термосів. У Києві в 1913 році відкрився велотрек.

Минуло 106 років, і зараз бренд Stanley – це легендарні термоси, у яких немає аналогів у світі, а унікальний Київський велотрек пережив багато і нарешті знову приймає і спортсменів, і туристів. У цій скульптурці нам вдалося об'єднати дві легенди та подарувати місту новий арт-об'єкт.

Є окремі компанії, які роблять платні і безкоштовні екскурсії по скульптурам проекту «Шукай». Я не проти. Але, якщо мене просять зробити авторську екскурсію по скульптурам, звичайно ж, не відмовляю.

«Маленькими кроками роблю хороше для планети»

Мені подобається тренд на екологію. Навіть якщо одна людина починає щось робити, використовувати, наприклад, термокружка або чашку замість одноразової тари, то кількість сміття зменшується.

Ми всіляко підтримуємо такі починання. На яхті у нас багаторазовий посуд, а не одноразові тарілочки та стаканчики. В магазин ходимо з тканинними сумочками, на банани та інші фрукти-овочі цінник можна наклеїти зверху, взагалі не використовуючи пакетик.

Це мінімальні речі, які не надто помітно відображаються на моєму житті. Маленькими кроками я роблю щось хороше для планети. Завдяки знайомству з Stanley часто беру термос з собою на прогулянки, тільки якщо у мене не маленька сумочка. Намагаюся пити напої в кав'ярнях, а якщо беру з собою, то відмовляюся від кришечки. Хоча зараз в деяких закладах пропонують кришечки, що розкладаються.

Але я помічаю, як тренд «в свою чашку» розвивається, мене надихають люди, які скрізь зі своєю термокружкою.

Кава та чай «у свою чашку»

Разом з величезною кількістю нових кав'ярень на вулицях міста множаться і використані стаканчики від кави. Екоактивісти вже не перший рік закликають відмовитися від одноразової тари. Це можна зробити без шкоди для улюбленого ранкового ритуалу – кава з собою в улюбленій кав'ярні. Відмінна альтернатива – власна кружка. Легендарні термочашки Stanley – важлива екозвичка для містян і комфортне рішення для осені та зими. Напій в ній залишиться гарячим набагато довше, ніж у стаканчику, і її зручно носити з собою, не боячись пролити каву на одяг під час руху.

термочашка Trigger-action

Любов – це не лише "метелики в животі", це ще й потреба піклуватися про коханого. Як це можна застосувати до міста? Почати з малого – берегти його спадщину і тримати в чистоті його вулиці.

Термочашки Stanley допоможуть вам вирішити протиріччя: кожен день брати в улюбленій кав'ярні каву на винос, і при цьому не залишати в урнах більше 300 одноразових стаканчиків в рік. Переходьте на світлу сторону: беріть чашку або термос Stanley з собою :-)

Проект «Дівчина в місті» спільно з TheDevochki