Огляд туристичного набору посуду Stanley Mountain Compact 0.7 л.
18.06.2018

Активний мандрівник і автор блогу «Заплічник» Анатолій Мельничук нещодавно повернувся з подорожі в таємничий Непал. Там йому вдалося протестувати набір туристичного посуду Stanley Mountain Compact 0,7 л., завдяки якому він заощадив кілька тисяч рупій. Про всі переваги і недоліки даного набору Анатолій докладно розповів у своєму авторському огляді, який ми публікуємо мовою оригіналу:

«Готуючись до мандрівки Непалом, я вирішив не брати горня (він же казанок) 0,35 л., не дивлячись на те, що йшов сам. Хоча в Карпатах у теплий та помірний сезон його б вистачило для приготування їжі та чаю (за 2-а кип'ятіння). Але мій арсенал на трекінгу навколо Анапурни поповнився ще й термосом-горням Stanley Mountain Swichback 0,47 л., бо ж на висоті більше 4 км. достатньо зимно і на переході хочеться сьорбнути гарячого.

Тож, щоб не кип'ятити воду по 4-ри рази за обід, обрав більший набір Mountain Compact 0.7 л., теж від американського бренду Stanley:

  • казанок 0,7 л. (нержавіюча сталь)
  • внутрішнє нейлонове горня  з неопреновою накладкою
  • накривка (такий же нейлон) із силіконовим ущільнювачем 
  • складна сталева ложко-виделка.
  • габарити – 14 х 11,6 х 12,5
  • вага – 395 г.

продукція Stanley

Розберемо детальніше:

Казанок:

Матеріал – матована нержавійка 18/8, товщина якої дозволить поставити, при потребі, прямо на жар багаття. Висота – 11,5 см, внутрішній діаметр – 11,3 см. Варто врахувати, що за 2 см. до дна він звужується на 1 см. Вага – 196 г.  Має відкидну ручку, що підіймається вгору та тримає весь набір разом в зібраному стані. Ручку можна зафіксувати у 2-ох положеннях за допомогою пластини, що присунута до згину та унеможливлює вихід з пазів.

У верхній частині під обідком казанок має 4 вігнуті точки за які фіксується всередині нейлонове горня.

термоси StanleyНа боковині видавлені позначки рівня води: 473 та 710 мл. Спочатку здивував такий вибір, та згадав, що бренд же ж американський, відповідно, і позначки під їх одиниці вимірювання рідини – 16 та 24 oz. В казанку можна вскип'ятити і 800 мл., але вже без накривки, яка вігнутою досередини формою скрадає 100 мл. об'єму :( На мою думку, спірне рішення розробників, адже її можна зробити пласкішою і таким чином зберегти простір.

товари Stanley

Зовні на денці витравлена інформація про бренд, об'єм, код дати виробництва, країну-виробника (Китай), застереження щоб не обпектися та не використовувати в мікрохвильовці. Мити в посудомийці можна.

Горня:

Висота – 12,4 см., зовнішній діаметр – 10 см. Вага – 119 г. Термостійкий нейлон без ВРА/бісфенолу вміщує тих же 710 мл., має мірну шкалу всередині та полички для складеної ложко-виделки.

Stanley для туризмуЗавдяки неопреновій накладці, приємна на дотик + можна брати з гарячим всередині + довше зберігає тепло, а це на висоті та в холод, погодьтесь, важливо. Зовні під обідком має пази, якими чіпляє вигини казанка та поворотом фіксується в ньому. В парі з накривкою утворюють повноцінне термогорня на 0,7 л., з якого можна довго пити гарячий чай, милуючись краєвидами)) Можна використовувати в мікрохвильовці та мити в посудомийці, але перед цим потрібно зняти неопренову накладку (зазначено на денці горняти).

Накривка:

Також з нейлону і з силіконовим ущільнювачем, завдяки якому щільно накриває горня. Казанок теж покриває, але вже без фіксації.

набори Stanley

Має складне брендоване вушко, за яке зручно піднімати, виїмку для пиття/наливання та отвори з протилежного боку для заходу повітря. Боковинки достатньо високі, і в транспортному стані туди можна помістити щось пласке, зверху притиснувши чохлом.
Висота – 2,8 см., діаметр – 11,6 см., вага – 49 г.

Ложко-виделка:

З полірованої сталі, довжина 17,5 см., складена – 10,5 см. У розкладеному стані фіксується line-lock (хто користується складними ножами – в курсі) Вага – 33 г.

Stanley для їжі

Розмір черпачка спочатку насторожив – а чи не замаленький, – 5х3,3 см. Але проблем з рідкими кашами і основними стравами не виникло. Для супів і борщу треба підловчитися. Довжини руків'я вистачає, щоб зручно їсти з пакетів швидкого туристичного харчування.

Транспортування:

Набір складається швидко і просто – ємність горняти заповнював пальником, запальничкою, дрібними харчами, на полички ставив складену ловилку, фіксував накривкою, та вкладав це все в казанок. Фіксував всередині легким поворотом та зверху складеною ручкою, яку стопорив планкою. Ось і готово!

Stanley товари

Не обійшлось і без ложки дьогтю – в середину складеного набору не влазять газові балони більші за 100 мл. Точніше, в казанок майже пролазить 250 мл. балон, але тільки в перевернутому стані, і вже накривкою щільно на накриєш :(  Досить дивне рішення для посуду, готування в якому передбачено на пальниках. Але хто знає, можливо в США балони вужчі?.. 

Враження користуванням Stanley Mountain Compact 0.7 л.:

Задум вдався – кип'ятив на пальнику повний казанок води (0,7 л.), 0,45 л. з яких заливав у термогорня, а рештою запарював в пакеті туристичне швидке харчування. Поки страва настоювалась, ставив кип'ятитись наступні 0,7 л. Кип'яток переливав у горня з набору, вкидав чай, накривав – і після основної страви неспішно потягував, споглядаючи навколишню касоту та гріючи долоні до теплого неопрену. Якщо було досить холодно, вкладав горня в казанок, отримуючи додаткову термоізоляцію.

Stanley продукція

А коли зпаковував все в заплічник і продовжував похід – то вже ніс з собою гарячий напій. І хоча по вазі і об'єму набір не назвеш легкохідним, в моєму випадку, він економив час та газ, забезпечував комфортне споживання й насолоду навколишнім.

Stanley спорядження

Ємності казанка достатньо, щоб приготувати їжу для 2-3 туристів, а переваги термозбереження набору особливо відчутні в холод та взимку.

Хотів ще дописати, що вартувало б в комплект включити мішечок-чохол, бо в мандрівку підібрав самостійно. Але спіймав себе на тому, що тут він не потрібен, адже горня і накривка щільно сидять в казанку та надійно фіксуются складеною боковою ручкою. А дно і боковини казанку залишаються чистими при використанні на пальнику, тож не побруднять вміст заплічника. Виходить, що я зайвий чохол по Непалу тягав :)

Також, приємним бонусом стало те, що Stanley надає гарантію на лінійку Mountain 5 років.»

Stanley туризмТепер ви знаєте всі подробиці використання набору туристичного посуду Stanley Mountain Compact 0,7 л. Отож, завдяки відгуку Анатолія можна сміливо зробити висновок, що цей набір є відмінним практичним рішенням – як для тривалої подорожі, так і для будь-якого іншого виду відпочинку. А гарантія на нашу продукцію додає ще більше впевненості в надійності цього посуду.