Stanley в країні льоду: незвичайна кухня Ісландії
26.09.2018

Якщо ви хочете відчути кожною клітинкою самобутній колорит Ісландії, можна почати зі знайомства з екзотичною місцевою їжею. Мандрівниця і блогер Маріанна Ледок вважає, що не варто боятися пробувати нове, особливо якщо ви відправляєтеся в таку самобутню і несхожу на інші європейські країни Ісландію. Нещодавно вона побувала в цій незвичайній країні, де звичними стравами вважаються бараняча голова і м'ясо кита. У своєму блозі Маріанна розповіла нам, що чекати від екзотичної і досить дорогої місцевої кухні, як з допомогою набору туристичної посуду Mountain Compact від Stanley можна готувати їжу на гейзері, а також про інші цікаві особливості північного острова.

продукція Stanley

«Всі ми любимо смачно поїсти, а в подорожах, до того ж, особливе місце займає традиційна кухня, як спосіб більше перейнятися культурою країни. В Ісландії з цим все «цікаво» – ісландська їжа тут може позмагатися швидше за все з китайською: насамперед щодо екзотичності, пікантного підходу до вибору інгредієнтів, креативністю. Пройдемося по смаколикам.

Традиційні страви ісландців:

  • Почнемо зі знаменитого Хаукарля (Хакарл). Сама назва вже як би не дуже, ніби хтось вирвав їжу і потім, вибачте, подав на стіл. Але багатьох тягне вирвати вже від одного запаху цього чудового блюда, яке готується з ферментированої та добряче «відлежаної» гренландської акули. Для того, щоб акула протухла, як потрібно, її закопують у землю на 4-6 тижнів. Чоловік у хоста пробував цей делікатес, я – ні. Мені вистачило запаху.
     
  • Сюрсадир Хрутспунгар (Sursadir Hrutspungar) – це всього лише яєчка баранов, приготовані особливим «смачним» чином. Виходить щось між ковбасою і сальтисоном. Популярна страва серед місцевих, під пиво. Закусочка така. 
  • Свід (Svid) або коли нічого не пропадає в господарстві. Овеча голова. Ось і все блюдо. Закопчена або просто приготована на вогні. Зазвичай в голові залишаються смачні очі, які теж з'їдаються.
     
  • Хардфискур (Hardfiskur) – сушена тріска, яку їдять, попередньо вмочуючи в вершкове масло. Смачно, корисно і поживно.
     
  • І куди ж без кита. А як вам, наприклад, Сур Хвалюр (Sur Hvalur) – м'ясо кита, яке витримують у молочній сироватці. Мені з дитинства говорили, що риба/м'ясо/солоні огірки й молоко – це найкоротший шлях до туалету. А вони ось як. Цікаво, звичайно.

Ось такі незвичайні остров'яни. Ну ми теж вирішили не відставати і незвично переночували: в 5 км від міста Кефлавік, «дика» ночівля – які, до речі, офіційно заборонені в Ісландії. Але ми за місяць тільки пару раз ночували в офіційних кемпінгах, і весь час ось так, дико. І готували на гейзерах: кип'ятили воду, варили сосиски. На фото, до речі, зручний посуд від Stanley."

Stanley Ісландія

Використовуючи набір посуду Mountain Compact 0,7 л, яким користувалася Маріанна, ви в будь-якому разі не залишитеся голодними: і не так важливо, буде це екзотична місцева їжа або сублімоване харчування нашвидкоруч. У нього входить все, що потрібно парі-трійці мандрівників:

  • зовнішня сталева ємність з відкидною ручкою для приготування їжі та напоїв на відкритому вогні;
  • внутрішня ємність з термостійкого нейлону, з якої зручно їсти і пити;
  • кришка, яка щільно закриває внутрішню ємність;
  • столовий прилад 2 в 1 (сталеві ложка + виделка), який зручно складається і кріпиться всередині ємності з нейлону.

Звичайно, варто побалувати себе незвичайними делікатесами. Але в умовах бюджетної подорожі враховуйте, що через суворий клімат майже всі звичайні продукти в Ісландії ввезені, тому ціни на них «кусаються». Оптимальне рішення в такій ситуації – робити покупки заздалегідь в Україні або в тій країні, через яку ви будете проїжджати по дорозі на цей острів льоду і вулканів, і готувати самостійно за допомогою якісних туристичних наборів посуду від Stanley.

посуд Stanley